Jerintho

We hebben ons paradijs gevonden in het bergachtige Bükk. Dit is een vrij onbekend berggebied zo'n 150 km ten noord-oosten van Budapest. Op het moment dat we het landgoed ontdekten was het niet veel meer als 10 ha verwilderd terrein met een "huis" er op. Het huis is een Hongaarse tanya. Dit is een boeren huisje zonder enige vorm van luxe. Er is geen stromend water, geen gas, geen riolering en geen elektriciteit. Een badkamer of wc zijn niet aanwezig. Het is eigenlijk niet meer dan vier muren met een dak. Toch voelden we ons gelijk thuis. We kregen allerlei plannen om de hele boel op te knappen, te verbouwen en aan te bouwen.

 Dit was het begin van JERINTHO. Er is veel werk te doen, maar wij hebben er zin in!!!

Ons landgoed heeft de vorm van een Y. Het grootste deel van het land is verwilderd grasland.

Hier bloeien 's zomers de meest schitterende bloemen.

  

  

Deze trekken duizenden vlinders aan, waaronder de zeldzame Koningspage. Overal om je heen zie je gekleurde vleugeltjes fladderen.

Als je stil bent hoor je het gezoem van ontelbaar veel insecten. De rest van ons land is bedekt met loofbomen. De meest voorkomende boom is de Beuk, waar ook het gebied naar is vernoemd. Het Hongaars voor Beuk is namelijk Bükk.

De bergen die onze vallei afschermen zijn tussen de 300 en 500 meter hoog. Ze zijn gemakkelijk te beklimmen en geven je een schitterend zicht over de valleien. Soms moet je wel even zoeken naar een mooi uitzichtpunt, want ook hier is 90 procent bedekt met bomen.

Hemelsbreed 2 km bij Jerintho vandaan ligt het meer van Arló. Het is geen groot meer, maar je kunt er heerlijk zwemmen en er wordt gevist. De eerste keer dat wij in Hongarije waren (zomer 2002) hebben we hier met onze caravan op de camping gestaan.

Tijdens de zomer van 2003 zijn we voor het eerst voor langere tijd op onze eigen grond geweest.

We zijn er lekker aan de slag gegaan en hebben een begin gemaakt om onze droom te verwezenlijken. Allereerst moest er een nieuw hek rondom de tuin worden geplaatst. Dit heeft veel tijd in beslag genomen omdat alle resten van het oude vermolde en deels gestolen hek eerst moesten worden verwijderd. We kregen hulp van mensen uit het naburige dorp Cernely. Met de zeis zijn ze het onkruid te lijf gegaan en met paard en wagen is alle afval afgevoerd. Zij hebben veel werk uit onze handen genomen, waar we ze heel dankbaar voor zijn.

  

Daarna  zijn we begonnen met de eerste definitieve verandering in het huis. Er moest een muur weg tussen de toekomstige woonkamer en woonkeuken. Ik kan wel vertellen dat dit sloopwerk bij 35° C  geen pretje is......

Na al die stof boel in de hitte moet je gewoon kunnen douchen. Maar dat is toch een probleem zonder stromend water. We zijn genoodzaakt om ons met ijskoud putwater te "douchen".

Wat dat betreft had alleen Thorvin het beter. Zijn badwater stond de hele dag in het zonnetje, zodat het aan het einde van de middag zo'n 35 graden was! Hij kon er allemaal wel om lachen!!!!

En dan 's avonds bij een kampvuur alvast genieten van het vooruitzicht op een mooie toekomst!!!